Sladké pod kontrolou
V dnešní době je obecně akceptován fakt, že cukr je zodpovědný nejen za zubní kazy. Cukrovka, obezita, kardiovaskulární onemocnění a rakovina, to vše je možné určitým způsobem připisovat konzumaci cukru.
Toto je definitivně důvod k poplachu. Nejen, že spousta kupovaných jídel, která jíme, obsahuje velké množství cukru, ale studie prokázaly, že cukr má podobně návykové vlastnosti jako opiové drogy. Mnohdy však vaše samotná vůle prostě na záměr skoncovat s cukrem a sladkostmi nestačí. Zde je pět super tipů, jak ovládat svoje chutě na sladké a vyloučit cukr z jídelníčku.
1. Snídejte bílkoviny
Začínat den s větší dávkou bílkovin (15-20g) vám pomůže udržet vyrovnanou hladinu cukru po celý den. Je snazší vyhnout se chuti na cukr, když nepovolíte velké kolísání hladiny cukru v krvi nahoru a dolu. Vejce (s převahou bílků), nebo smoothie s přídavkem proteinu jsou výbornou možností.
2. Svačte zdravé tuky
Tuky vám pomáhají k většímu pocitu plnosti, snižují možnost, že sáhnete po sladkostech. Ne všechny tuky si však jsou rovny. Dobrým zdrojem jsou pro nás např. ořechy, semínka či avokádo. Snažíte-li se hubnout, ani s těmito prospěšnými tuky to však nepřehánějte. Menší hrstka mandlí je postačující. Mandle mají dle nedávných studií navíc schopnost mírnit hladinu glukózy v krvi.
3. Nepoužívejte umělá sladidla
Přestože umělá sladidla neobsahují kalorie, výzkum Univerzity Yale ukázal, že určitá sladidla, jako je například aspartam a sukralóza mohou vlastně zvýšit vaši chuť na cukr. Konzumováním těchto sladidel bez kalorií se snižuje hladina dopaminu v mozku, což způsobí, že tělo začne intenzivně "znovu" žádat cukr. Ocitáte se pak v bludném kruhu. Umělá sladidla mají i další neblahé účinky na naše tělo. Držte se od nich raději dál.
4. Spěte minimálně 8 hodin denně
Dva hormony, leptin a ghrelin, jsou úzce spojovány s hladem. Ghrelin vyvolává pocit hladu, zatímco leptin způsobuje pocit sytosti. S nedostatkem spánku se snižuje produkce leptinu a zvyšuje produkce ghrelinu, což způsobuje, že tělo má pocit hladu a tudíž se zvyšuje pravděpodobnost, že sáhnete po sladkostech.
5. Slaďte se skořicí
Nelze popřít, že na oblibu sladké chuti jsme naprogramováni, ale existují i přírodní ingredience, které mohou být přidány do receptů, aby způsobily náznak sladkosti bez cukru. Výborným přídavkem do kávy, na pečení nebo do snídaňového smoothie je skořice. Nejen, že skořice dodá našemu jídlu příchuť, ale pouhá polovina lžičky denně pomůže snížit hladinu cukru v krvi, triglyceridů a LDL cholesterolu.
Je na čase, abyste skoncovali s používáním cukru? Začněte dodržováním několika nebo všech výše uvedených bodů a ucítíte jak sladký je život bez cukru.